söndag 30 juni 2013

Vernissage: Ann Frössén 29 juni 2013 lördag kl 14–17

Kalkladan Bungenäs konstscen invigdes igår med Ann Frösséns målningar av hav och vatten. Ett par av verken är inspirerade av vistelsen i Bungenäs i vintras.

Ann Frössén liknade Kalkladan med sin öppna takstol vid ett uppochnedvänt skepp – en på många sätt självklar plats för dessa verk.

Inom klassiskt marin- och landskapsmålareri betraktas oftast havet uppifrån och ner, eller kanske från sidan. Ann Frössén gör tvärtom. Hon vänder vattenytan mot åskådaren. Det branta perspektivet förmedlar en känsla av svindel och upprymdhet. Vattenvirvlarna blir som tyllskjolar som faller. Vatten, vågor och veck. 

Trots att Almedalsveckan knappt var avslutad lockades många till Ann Frösséns vernissage. måndag 10 juni 2013

Ann Frössén: Conte boréal – Nordlig berättelse 29 juni–14 juli 2013

Det finns många korrespondenser mellan Ann Frösséns måleri och Bungenäs. Jag tänker på ladans grånade och obehandlade träkonstruktion men också på havet som fångar upp och binder samman färgerna i målningarna. 

För Ann Frössén står havet för befrielse och njutning men också för rädsla och svindel. De fjorton målningar som visas i Conte boréal – Nordlig berättelse spänner över tio års produktion. Två verk är resultatet av hennes vistelse som artist in residence på Bungenäs i vintras.

Konstnärer har i alla tider använt ovädershimlar och upprörda hav som metafor för själens landskap. Ann Frössén fångar upp den dämpade nordiska färgskalan med en palett som går från kallt ljusblått till varma sandbeige toner. Målningarna är i stort format, någon gång upp till sex meter breda. Vi möter vattnet i ögonvrån från vänster till höger. Skalan gör att vi dras in i målningarna där vi omfamnas av vattnets kraftfulla rörelser.

Ann Frössén är utbildad vid La Grande Chaumière i Paris och vid Konstakademien i Warszawa. Hon har sedan 80-talet ställt ut i Sverige och internationellt, förra året med en separatutställning i Nacka konsthall. Hon har även haft utställningar på Sjöhistoriska museet, Svenska Institutet i Paris samt på flera marin- och sjöfartsmuseer i Europa. 

I januari 2013 var Ann Frössén artist in residence på Bungenäs för att utforska platsen på vintern. Hon dokumenterade, fotograferade och filmade inför sommarens utställning  Conte boréal - Nordlig berättelse. Läs mer om Ann Frösséns konstnärskap här.
 
Ann Frössén, Return, akryl på duk, 270 x 200 cm
 

lördag 1 juni 2013

Start blogg Kalkladan Bungenäs – ny scen för konst på norra Gotland

Allt började förra sommaren när jag var Ingmar Bergmanstipendiat på Fårö. Jag hade hört talas om  Bungenäs och tog mig hit på en lånad cykel. Den gamla kalkladan och de vackra kalkugnarna i gult tegel fascinerade mig. Kanske stod Kalkladan tom?

Gick in i den gamla Mässen, Bungenäs Matsal, och där arbetade Sonny.
"Vad tror du om att använda Kalkladan för utställningar?" frågade jag.
"Toppen, tala med Joachim Kuylenstierna." Som i samma stund dök upp. Vi tog oss bort till Kalkladan och det bestämdes att jag från och med nästa sommar skulle driva en konsthall i Kalkladan.

Mina tankar gick direkt till Ann Frössén som kunde bli Kalkladans första konstnär. På ett egensinnigt sätt håller hon sig kvar vid en speciell motivkrets: Havet, vattnet. Det rör sig om målningar i ofta mycket stort format.

Denna blogg ska handla om förverkligandet av en vision och konstnärlig idé på en plats långt utanför den vita kuben. Varmt välkommen.

Hälsar Sophie Allgårdh
Curator och initiativtagare till Kalkladan Bungenäs – ny scen för konst på norra Gotland