måndag 10 juni 2013

Ann Frössén: Conte boréal – Nordlig berättelse 29 juni–14 juli 2013

Det finns många korrespondenser mellan Ann Frösséns måleri och Bungenäs. Jag tänker på ladans grånade och obehandlade träkonstruktion men också på havet som fångar upp och binder samman färgerna i målningarna. 

För Ann Frössén står havet för befrielse och njutning men också för rädsla och svindel. De fjorton målningar som visas i Conte boréal – Nordlig berättelse spänner över tio års produktion. Två verk är resultatet av hennes vistelse som artist in residence på Bungenäs i vintras.

Konstnärer har i alla tider använt ovädershimlar och upprörda hav som metafor för själens landskap. Ann Frössén fångar upp den dämpade nordiska färgskalan med en palett som går från kallt ljusblått till varma sandbeige toner. Målningarna är i stort format, någon gång upp till sex meter breda. Vi möter vattnet i ögonvrån från vänster till höger. Skalan gör att vi dras in i målningarna där vi omfamnas av vattnets kraftfulla rörelser.

Ann Frössén är utbildad vid La Grande Chaumière i Paris och vid Konstakademien i Warszawa. Hon har sedan 80-talet ställt ut i Sverige och internationellt, förra året med en separatutställning i Nacka konsthall. Hon har även haft utställningar på Sjöhistoriska museet, Svenska Institutet i Paris samt på flera marin- och sjöfartsmuseer i Europa. 

I januari 2013 var Ann Frössén artist in residence på Bungenäs för att utforska platsen på vintern. Hon dokumenterade, fotograferade och filmade inför sommarens utställning  Conte boréal - Nordlig berättelse. Läs mer om Ann Frösséns konstnärskap här.
 
Ann Frössén, Return, akryl på duk, 270 x 200 cm
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar