torsdag 18 juli 2013

Bruno Ehrs: Minnen av 21 juli–4 augusti 2013

Kalkladan Bungenäs är så långt man kan komma från den vita neutrala gallerikuben. Det obehandlade träet och den vackert spröjsade glasgaveln talar sitt distinkta språk.

Bruno Ehrs fotografiska svit "Minnen av" smälter på ett lyhört sätt ihop med platsen. Bilderna är tagna här på norra Gotland och med denna utställning är det som om de hittat hem. Sviten har aldrig tidigare visats i detta omfång; det rör sig om nästan trettio verk, varav många är diptyker, som förstärker och kommenterar varandra inom samma ram.

Bilderna genomsyras av en drömlik känsla, förstärkt av gråskalorna och ett förlåtande mjölkaktigt ljus. Här finns inga markörer av tid eller rum. De unga pojkarna med sin sammetslena hud ställs emot de gistna och vindpinade döda trädstammarna. Det nykläckta livet sida vid sida med förgänglighet och utslocknande. Jag ser dessa bilder som klassiska memento mori-motiv ur konsthistorien.

Nu ser jag fram emot en spännande vernissagekväll som bland annat kommer att innehålla ett samtal med konstnären och fotografen Bruno Ehrs.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar