söndag 6 juli 2014

6 dagar kvar till vernissage

Igår kom jag med båten till Gotland och for direkt till vernissage hos Galleri Magnus Karlsson i Hellvi Kännungs, se deras blogg här. Fortsatte sedan till Fårösund där jag kommer att bo under sommarens aktiviteter i Kalkaladan Bungenäs.

Har idag följt upp saker på göra-listan genom mängder av telefonsamtal och i morgon kl 9 är det projektmöte. Filmen Annelise Frankfurt ska komma på plats och nya eluttag behöver installeras. Kablar och vajrar ska dras. I år har konstnären inte bara Kalkladan till sitt förfogande utan också ett avskilt rum att visa film i.

Utställningen blir extra angelägen mot bakgrund av de diskussioner som idag förs om yttre hotbilder och om mer pengar till försvaret. Gotland och Fårösund med sitt strategiska militära läge hamnar ofta i centrum av samtalen. Ska det idag delvis avmilitariserade Gotland återigen rustas upp?

I en av sina bildserier utgår Hoogland Ivanow från lajvare som iscensatt  slaget om Visby 1361. Intressant är också platsen för utställningen. Kalkladan Bungenäs ligger på ett tidigare militiärt område som tidigare var blockerat för allmänheten. På området finns spår från såväl Krimriget som kalla kriget med bunkar, gamla fort och större försvarsanläggningar.

Martina Hoogland Ivanow (född 1973) är en landets mest intressanta fotokonstnärer. Inför vernissagen presenterar jag henne genom några av de utställningar hon senast medverkat i.

Konstnären var senast aktuell med en egen avdelning i Historiska Museets temautställning ”Massakern vid muren – slaget om Gotland 1361", som avslutades 22 juni 2014. Läs mer om denna utställning här.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar